BLOG: Digitale dermatoscopie en Artificiële Intelligentie hebben toegevoegde waarde. Of niet?


Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks worden ca. 70.000 mensen in Nederland met deze diagnose geconfronteerd. Het is dan ook logisch dat de ontwikkeling op het gebied van diagnostiek voor deze aandoening de laatste jaren niet stil heeft gestaan. Inmiddels kan zelfs iedere Nederlander via een app op zijn smartphone een snelle analyse van een verdacht vlekje maken.

Vastleggen van beelden
Uiteindelijk is natuurlijk de beoordeling van een ervaren arts nodig om de diagnose te kunnen stellen. Hierbij maakt u gebruik van een dermatoscoop. Vaak is dit een analoge dermatoscoop waarbij je beelden via camera of smartphone adapters digitaal maakt. Vastleggen van beelden is immers van groot belang om de ontwikkeling van pigmentvlekken te volgen in de tijd.

Total Body Scan
Digitale dermatoscopie systemen kunnen van toegevoegde waarde zijn in dit proces. Door gebruik te maken van een “total body mapping systeem” is het mogelijk om heel snel een totaal beeld te krijgen van het totaal aantal pigment vlekken bij een patiënt. Analyse software maakt het dan mogelijk om nieuwe of veranderde plekken te markeren voor nader onderzoek.  Deze total body scan is eenvoudig te bedienen en kan bijvoorbeeld gemaakt worden door een assistent(e). Voordeel van zo’n systeem is dat je 1,5 meter afstand tot de patiënt kunt houden.

Micro analyse
Met een digitale handdermatoscoop kun je vervolgens individuele plekken nader onderzoeken. Door middel van micro analyse kan dan een waarschijnlijkheid benigne/maligne aangeven worden ter ondersteuning van uw klinische blik. Het algoritme van deze analyse is gebaseerd op de ABCDE regel en het resultaat wordt grafisch en in kleur weergegeven. Dit kan enorm helpen bij de communicatie naar uw patiënt.

Efficiëntie
Om toegevoegde waarde van dergelijke systemen te bepalen, kun je stellen dat digitale dermatoscopie in ieder geval tijdswinst en efficiëntie oplevert. Ook voorkom je kwaliteitsverlies van een beeld ten opzichte van een analoge dermatoscoop met adapter en smartphone.

Doorontwikkeling AI
Artificiële Intelligentie binnen de dermatoscopie is zeker geen vervanging voor uw klinische blik. Echter daarmee is het ook zeker niet overbodig. De komende jaren zal er zonder twijfel een doorontwikkeling en verbetering op het gebied van digitale dermatoscopie en Artificiële Intelligentie plaats gaan vinden.

© 2019 - 2024 Pit Medical | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel